Crediteuren- en debiteurenadministratie: dit zijn de verschillen

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 08-11-2021

Bij het voeren van de boekhouding krijgt u al snel te maken met debiteuren en crediteuren. Veel startende ondernemers weten niet altijd wat het verschil tussen debiteuren en crediteuren is, terwijl dit verschil erg belangrijk is. De boekhouders bij Boekhouderloket.be hebben jarenlange ervaring met crediteuren- en debiteurenbeheer. We lichten graag toe wat beiden betekenen, wat nu het verschil is tussen de twee en hoe wij u met de administratie hiervan kunnen helpen.

Wat zijn crediteuren?

U heeft de term crediteuren vast al wel eens voorbij horen komen. Maar wat is een crediteur? Crediteuren zijn in principe uw leveranciers. Zij leveren u producten/diensten waardoor zij een vordering hebben ten opzichte van uw taak. U betaalt deze vordering aan de crediteur. 

Crediteuren zijn eigenlijk gewoon de afzenders van de facturen die u ontvangt en nog moet betalen. De crediteuren vindt u terug op de creditzijde van de balans. Ten opzichte van uw crediteuren, bent u een debiteur.

Wat zijn crediteuren

Wat zijn debiteuren?

U kunt het waarschijnlijk al raden, maar een debiteur is de klant waarvan een crediteur het geld nog moet ontvangen. Een crediteur verwacht dat de factuur die een debiteur ontvangt binnen een bepaalde tijd wordt uitbetaald. Zodra u een factuur ontvangt dan heeft u ‘schulden’. Zodra de factuur is betaald dan bent u geen debiteur meer en hoeft u niets meer te betalen. 

Wist u dat één op de vier faillissementen ontstaat vanwege slechte debiteurenadministratie?
Het bijhouden van debiteurenbeheer is ontzettend belangrijk. Met een slecht debiteurenbeheer heeft u als ondernemer geen idee wat de precieze stand van zaken is en wordt vaak niet op tijd actie ondernomen. Zet vandaag nog een slimme debiteurenadministratie op om geen omzet mis te lopen.

Wat is het verschil tussen crediteuren en debiteuren?

Hierboven heeft u al kunnen lezen dat crediteuren en debiteuren het tegenovergestelde zijn van elkaar. Een crediteur is namelijk iemand die nog geld moet ontvangen van de klant, terwijl een debiteur degene is die de factuur moet betalen. 

Een makkelijk ezelsbruggetje waarmee u de twee begrippen niet snel vergeet:
Debiteur moet geld Dokken
Crediteur moet geld Krijgen

Tips waarmee uw facturen sneller worden betaald

Er is bijna niets zo vervelend als klanten die te laat of zelfs helemaal niet betalen. Wij geven u een aantal tips die ervoor zorgen dat uw facturen wel op tijd worden betaald:

  • Verstuur de factuur zo snel mogelijk;
  • Controleer regelmatig wie er nog moet betalen;
  • Zet een betaallink op uw factuur (zo kan de klant direct en eenvoudig via de link betalen);
  • Stuur een betalingsherinnering na een tijdje;
  • Als laatste redmiddel kunt u een incassobureau inschakelen.

Bovengenoemde tips kunt u gemakkelijker doorlopen als u gebruikmaakt van online boeken via een boekhoudprogramma. Via een online boekhoudprogramma kunt u eenvoudig facturen versturen naar uw klanten. Ook kunt u automatisch betalingsherinneringen versturen of een incassobureau inschakelen via een dergelijk programma.  

Daarnaast is een tip voor een slim crediteurenbeheer om goede afspraken te maken met de leveranciers over de kwaliteit, prijs, levertijd en de betalingsvoorwaarden. Leg al deze zaken vast in uw crediteurenadministratie. Een deskundig boekhouder is op de hoogte van welke zaken er allemaal moeten terugkomen in uw crediteurenadministratie. Blijf ook alert op eventuele aflopende overeenkomsten en onderhandel met de huidige of nieuwe leveranciers. 

Maak gebruik van uw leverancierskrediet

Nog een aanvullende tip is het leverancierskrediet. Het leverancierskrediet ontstaat als uw leverancier de diensten of goederen levert, maar u de factuur hiervan niet meteen hoeft te betalen. Tussen het tijdvak van levering en betaling profiteert u van dit krediet. Het niet-betaalde bedrag kunt u zolang nog gebruiken voor overige uitgaven.

Administratie zelf doen of uitbesteden?

Het is niet de favoriete bezigheid van de meeste ondernemers: administratief werk. Toch is het belangrijk dat u de crediteuren- en debiteurenadministratie goed op orde heeft. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Bovendien ziet u graag dat uw klanten op tijd hun facturen betalen. U kunt er ook voor kiezen om uw boekhouding deels of helemaal uit te besteden aan een deskundige boekhouder of accountant. Een ervaren boekhouder of accountant kan via een boekhoudsoftware uw crediteuren- en debiteurenadministratie een stuk eenvoudiger maken waardoor u kostbare tijd bespaart die u in het ondernemen kunt steken. 

Een aantal redenen voor het uitbesteden van uw boekhouding zijn:

  • Het scheelt een hoop tijd;
  • U hoeft niet langer deze vervelende klus te doen;
  • Extra expertise;
  • U kunt zich focussen op de kernactiviteiten van uw onderneming.

Hulp bij crediteuren- en debiteurenadministratie

Onze deskundige boekhouders of accountants helpen u graag bij het in orde houden van de administratie van crediteuren en debiteuren. Zelf niet meer hoeven nadenken over wanneer de betalingstermijn vervalt en/of u wanbetalers heeft, super handig! Loop geen onnodige omzet mis omdat u niet in de gaten heeft welke facturen er nog open staan. Probeer onze service gratis en vrijblijvend uit. Na het indienen van uw aanvraag nemen we contact met u op om uw wensen en behoeftes te bespreken zodat wij weten welke boekhouders uit ons netwerk het beste matchen bij uw situatie. Vervolgens ontvangt u binnen 48 uur een reactie van drie ervaren boekhouders bij u in de buurt en kunt u zelf de keuze maken om al dan niet een samenwerking met één van de drie te starten.

Veelgestelde vragen debiteurenbeheer

Wat is liquiditeit?
Liquiditeit is het vermogen van een onderneming om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Bij debiteurenbeheer gaat het vaak om de korte termijn om voor meer werkkapitaal te zorgen. Dit is ook van invloed op de liquiditeit op de langere termijn.

Waarom kan ik beter bellen in plaats van mailen naar debiteuren?
In veel gevallen is het sturen van een herinnering per e-mail minder effectief dan bellen. Veel debiteuren reageren namelijk niet op uw e-mail. Bij bellen zal een debiteur sneller gaan betalen.

Kun je debiteuren verzekeren?
Niet betalende debiteuren is te verzekeren en is in veel branches noodzaak. Door goed en intensief uw debiteurenbeheer op orde te hebben kan het risico van niet betalende debiteuren aanzienlijk worden verkleind.


crediteuren debiteuren faq
Wat is het proces van debiteurenbeheer?
Dit zijn alle maatregelen die worden genomen om de debiteuren goed te kunnen beheren. Het begint met vastlegging van de manier waarop klanten worden benaderd (bijv. telefonisch of schriftelijk) en hoe vaak zij worden benaderd. 

Vraag gratis en vrijblijvend 3 offertes aan

Gratis service? Dat klopt! Het enige wat wij van u vragen is om met alle drie de aangedragen boekhouders een vrijblijvend gesprek aan te gaan. Bent u benieuwd naar onze werkwijze of bent u al overtuigd en wilt u gebruik maken van onze dienst om in contact te komen met drie boekhouders bij u in de buurt? Start dan direct uw aanvraag via ons aanvraagformulier hieronder. Wij gaan zo snel mogelijk voor u aan de slag!

Neem bij eventuele vragen gerust contact met ons op via:
Tel: +092 98 01 79
E-mail: info@boekhouderloket.be