Hoe en waarom een holding oprichten in België

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 11-01-2022

Overweegt u om een holding, ook wel holdingstructuur genoemd, op te richten? Een holding is niet enkel weggelegd voor grote bedrijven met een ingewikkeld web aan juridische regels. Ook voor kleinere ondernemingen kan het interessant en verstandig zijn om vanaf het begin bij de oprichting van een bv ook een holdingstructuur op te zetten. Op deze pagina bespreken we wat een holding is, waarom een holding oprichten verstandig is en hoe u dit kunt doen.

Op deze pagina:

Wat is een holding?

Een holding is in principe hetzelfde als een vennootschap waarin u aandelen van uw werkvennootschap onderbrengt. U haalt daarmee voornamelijk winst uit uitgekeerde dividenden. De holding houdt de aandelen dus in de werk-bv. Een holding wordt ook wel een moederbedrijf of financiële holding genoemd. Een holding en een werk-bv verschillen op een paar punten. Zo gebeurt het ondernemen in de werk-bv: hierin neemt u mensen aan, verkoopt u producten of biedt u een bepaalde dienstverlening aan. In de holding kunt u uw vermogen veilig verzamelen en vinden verder geen ondernemersactiviteiten plaats. Een holding kan eender ‘vennootschapsvorm’ aannemen, dus het kan een holding bv zijn, maar ook bijvoorbeeld een holding cv of holding vof.
holding oprichten

Waarom een holding oprichten in België?

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een holding op te richten. Vaak gaat het oprichten van een holding gepaard met fiscale voordelen. Als u aan één van de volgende twee punten voldoet dan raden wij u aan om een holding op te zetten:

  • U bent van plan om ooit aandelen te stoppen in uw werk-bv
  • U heeft waardevol bezit in uw werk-bv

Voordelen van een holding

Daarnaast brengt een holdingstructuur veel voordelen met zich mee. We lichten de voordelen hieronder één voor één toe.

Fiscaal voordeel
Een holdingstructuur is fiscaal voordelig wanneer u winst uit uw werk-bv wilt halen. De fiscale voordelen zijn dan ook direct de belangrijkste reden voor ondernemers om een holding op te zetten. In België kan een holding een vrijstelling van 95% ontvangen op de dividenden vanwege de DBI-aftrek (definitief belaste inkomsten). Omdat deze winsten in het onderliggende vennootschap werden belast, hoeft u niet voor een tweede keer belasting hierover te betalen. Daarnaast is een holding nuttig bij het fiscaal gunstig plannen van erfopvolging en successie. Maar pas hiermee op, want de fiscus mag de holding verwerpen als deze enkel en alleen is opgericht om fiscaal voordeel te behalen. Laat u altijd adviseren door een fiscaal specialist als u ervoor kiest om een holding op te richten.

Let op: het belastingtarief voor een holding ligt even hoog als voor ieder ander vennootschap. Fiscale systemen zoals de DBI zorgen ervoor dat de holding nog maar een beperkt bedrag moet betalen.
 

Hypotheeklening
Een holding kan ook worden gebruikt als een soort ‘bank’, waarbij de holding een lening aan uzelf verstrekt, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Een groot voordeel hiervan is dat u geen rente hoeft te betalen aan de bank, maar aan de holding. De rente-aflossing komt dus terug in de holding en gaat niet naar de bank. Dit kunt u op een dag uitkeren als dividend.

Risico’s dekken
Met een holdingstructuur worden uw activiteiten gescheiden van waardevolle zaken, zoals de winst van uw bv of uw website. Als u deze zaken onderbrengt in een holding, dan kunt u ze niet ‘kwijtraken’ als de werk-bv failliet zou gaan. Dit komt doordat een curator bij een faillissement niet bij de zaken in de holding kan komen, hij kan wel bij de zaken in de werk-bv. Er mag geen beslag opgelegd worden door derden op zaken in holding. Een holding stelt uw eigen vermogen dus veilig.

Hoe richt ik een holding op?

Een holding oprichten kan alleen, of met andere aandeelhouders. Een eigen holding oprichten zonder aandeelhouders heet ook wel ‘persoonlijke holding’. Dit is de meest gekozen variant, omdat u zonder aandeelhouders onder andere problemen met het nemen van bepaalde beslissingen voorkomt. Met een persoonlijke holding beslist u zelf over alles. Ook kunt u niet zomaar andere bv’s oprichten als u met andere aandeelhouders samenwerkt, omdat u deze bv ook met meerdere eigenaren bent gestart. De andere aandeelhouders hebben net zo goed zeggenschap. Het oprichten van een holding volgt dezelfde stappen als de oprichting van een bv.

Overeenkomsten bij oprichten holding


Bij het oprichten van een holding is het belangrijk dat u middels overeenkomsten duidelijk maakt aan de FOD dat de holding en werk-bv bij elkaar horen. Zo voorkomt u eventuele boetes en naheffingen door de FOD. Houd rekening met het afsluiten van de volgende contracten.

Arbeidsovereenkomst (DGA)
Met een arbeidsovereenkomst laat u zien dat u als werknemer in loondienst bent bij de holding en salaris ontvangt van deze holding. Dit document zal daarnaast nodig zijn voor de boekhouding.

Aandeelhoudersovereenkomst
De overeenkomst is enkel relevant als de werk-bv meer dan één aandeelhouder heeft. Bij een persoonlijke holding is deze overeenkomst dus niet van belang. In de aandeelhoudersovereenkomst maakt u afspraken tussen de aandeelhouders onderling en bespreekt u onder andere wat te doen in het geval van een conflict.

Managementovereenkomst
Met een managementovereenkomst gaat u beslissen wie de managementtaken uitvoert of wie de bestuurder van een bedrijf is. De holding kan niet zelf de managementtaken uitvoeren, want het is geen persoon. U als bestuurder van uw holding wordt daarom aan de werk-bv ‘uitgeleend’ om deze taken uit te voeren. Op deze manier voorkomt u dat het contract wordt gezien als een arbeidscontract waardoor u kunt genieten van uw belastingvoordelen.

Rekening-courantovereenkomst
Via een rekening-courantovereenkomst zorgt u ervoor dat alle geldvorderingen en schulden die de DGA en de werk-bv enerzijds, en de holding en werk-bv anderzijds met elkaar hebben, worden verrekend. Als u niet twee rekening-courantovereenkomsten afsluit (voor dga + holding en voor holding + werk-bv), dan worden deze bedragen door de FOD als lening aangemerkt en moet u hierover belasting betalen.

Kosten oprichten holding en werkmaatschappij

Voor het oprichten van een holding en werk-bv is een notariële oprichtingsakte vereist. Daarom is er altijd een notaris betrokken bij de oprichting van een bv of holding. U richt al vanaf circa € 350,- een holding op (of een bv). Als u een holding en een werk-bv tegelijkertijd wilt oprichten, dan kunt u meestal een korting krijgen.

Tip: het kost vaak een stuk meer geld als u eerst uw werk-bv opricht en dan pas later uw holding. U zult dan uw aandelen in de werk-bv moeten overdragen aan de holding. Hoe hoger deze koopprijs (hoeveelheid aandelen) hoe hoger de belasting. Als u de holdingstructuur in één keer opricht, voorkomt u hogere belasting.
 

Ook interessant:

Hulp nodig?

Heeft u verder nog hulp nodig bij de oprichting van uw werk-bv of het oprichten van een holding? De boekhouders in ons netwerk helpen u graag. Onze service is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer. Door het formulier hieronder in te vullen kunnen wij op zoek gaan naar maximaal drie financieel of fiscaal specialisten bij u in de buurt. Wij nemen telefonisch contact met u op om uw aanvraag en wensen te bespreken.