Hoeveel kost een boekhouder in Brugge?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 19-01-2022

Wat kost een boekhouder voor een eenmanszaak, KMO of BV in Brugge? Dat is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Een professionele boekhouder regelt uw administratie tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding en levert u meer winst op. In dit artikel bespreken we wat een boekhouder doet, of het nemen van een boekhouder in Brugge verplicht is en tot slot geven we een indicatie en handvatten om de kosten van een boekhouder te bepalen.

Op deze pagina:

Wat zijn de taken van een boekhouder?

Veel ondernemers vragen zich af wat een boekhouder doet en/of een boekhouder nu wel echt nodig is. Iedere ondernemer in België is verplicht om de bedrijfsadministratie op een juiste en overzichtelijke manier te voeren. Zo moet u een kopie van de belastingaangifte minstens 7 jaar bijhouden voor eventuele controle. Het bijhouden van alles wat met de belasting te maken heeft, vergt een hoop werk. 

Bij werkzaamheden van een boekhouder kunt u denken aan:

taken boekhouder

  • Salarisadministratie: de administratie rondom de uitbetaling van het loon aan de medewerkers.
  • Bedrijfsadministratie: de boekhouder controleert alles wat te maken heeft met financiën binnen het bedrijf, zoals inkomende en uitgaande facturen verwerken, het actueel houden van de balans en declaraties.
  • Inkomstenbelasting: dit is eigenlijk een combinatie van de privé-aangifte en de aangifte die betrekking heeft op uw onderneming.
  • Aangifte omzetbelasting: aan het eind van ieder kwartaal moet de btw worden verrekend met de belastingdienst. Let op: sommige bedrijven zijn vrijgesteld van btw.
  • Jaarrekening: ieder jaar moet een jaarrekening worden opgemaakt. Hierin staat een overzicht van financiële cijfers van het afgelopen jaar (zoals winst en verlies).

Is een boekhouder in Brugge verplicht?

U bent niet verplicht om een boekhouder in te huren. Toch raden wij in veel gevallen aan om een professionele boekhouder in dienst te nemen. Een boekhouder bespaart u een hoop kostbare tijd en kan u van een hoop frustratie ontdoen. Al helemaal als uw onderneming groter wordt is het inhuren van een externe boekhouder een logische zet. Correcte administratie is bovendien een wettelijke verplichting in België.

Hoe berekent u de kosten van een boekhouder in Brugge?

Vaak ontvangen boekhouders maandelijks een vergoeding. De vergoeding is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De omvang van het bedrijf: betreft het een eenmanszaak of vennootschap?
  • Het aantal jaar ervaring: werkt iemand enkele jaren als boekhouder, of al 10+ jaar?
  • Aantal verrichte werkzaamheden: hoeveel werkzaamheden worden uitgevoerd en hoeveel werk kost iedere taak?

Wat kost een boekhouder per uur?

In België betaalt u circa 45 tot 75 euro per uur voor een boekhouder. De prijs is afhankelijk van het type en de hoeveelheid taken die u uitbesteedt en het aantal jaren ervaring van de boekhouder. Voor een boekhouder met slechts enkele jaren ervaring zullen de kosten rond de 45 euro per uur liggen, terwijl een zeer ervaren boekhouder al snel 75 euro per uur vraagt. Let op: de bedragen zijn exclusief btw.

Wat kost een boekhouder per maand?

Vaak kiezen boekhouders ervoor om een vast tarief voor de gehele maand af te spreken. Het aanbieden van verschillende standaardpakketten komt veel voor. De tarieven liggen dan tussen de circa 90 en 150 euro per maand. De prijs hangt opnieuw af van de werkzaamheden en het aantal jaar ervaring van de boekhouder. Ook dient u er rekening mee te houden wat de omvang van het bedrijf is. Gaat het om een eenmanszaak, een kleine onderneming of om een vennootschap? De kosten van de boekhouding voor een eenmanszaak zullen lager liggen dan de boekhoudkosten voor een vennootschap. De boekhouding en het fiscaal dossier van een vennootschap is namelijk een stuk complexer.

Maak een eigen rekensommetje waarbij u rekening houdt met zaken als:

Er valt moeilijk vooraf te zeggen welk bedrag een boekhouder vraagt. Maak vooraf duidelijke afspraken met uw boekhouder om complicaties in de toekomst te voorkomen. Daarnaast adviseren wij om met meerdere boekhouders in contact te gaan om de kwaliteit en prijs met elkaar te vergelijken.

Zoekt u een boekhouder in Brugge?

Boekhouderloket.be helpt u graag bij het vinden van een geschikte boekhouder in Brugge en omgeving. Onze boekhouders hebben jarenlange ervaring in hun vak en hebben ervaring opgedaan in verschillende sectoren. Wij kijken naar uw ambities, interesses en behoeften en houden rekening met de grootte en vorm van uw onderneming voor een perfecte match.

Vul het aanvraagformulier (vrijblijvend!) in of neem contact met ons op en wij brengen u vrijblijvend in contact met 3 professionele boekhouders in Brugge om de mogelijkheden te bespreken.

Tel: +092 98 01 79
Mail: info@boekhouderloket.be