Overstappen naar een nieuwe boekhouder of accountant in maart 2024?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 20-12-2021

Het overstappen naar een nieuwe financiële professional is vrij simpel. Na het opzeggen bij uw huidige financiële professional haalt de nieuwe professional alle info op bij de huidige professional. Op deze manier kunt u verder met uw bedrijf en merkt u niets van de overstap. Het fabeltje dat overstappen extra kosten met zich meebrengt is onjuist! Een boekhouder is volgens wet verplicht om kosteloos mee te werken met een overstap. In deze blog wordt uitgelegd waarom ondernemers ervoor kiezen om over te stappen van boekhouder, wanneer u het beste kunt overstappen en hoe u stap voor stap een nieuwe boekhouder kunt krijgen via Boekhouderloket.be. 

Op deze pagina:

Wanneer overstappen van boekhouder?

Het beste moment om over te stappen is aan het begin van het jaar, in het eerste kwartaal van het jaar. Waarom? Omdat de nieuwe accountant of boekhouder dan na de overstap met een schone 'balans' kan beginnen. Hij begint op 1 januari met een opgeschoonde administratie en importeert de vorige jaarrekening als beginbalans. Echter, tussendoor overstappen gedurende jaar is eigenlijk ook geen probleem. Boekhouders en accountants zijn verplicht om samen te werken en de overstap goed te laten verlopen. 


Overstappen boekhouder
 

Waarom willen ondernemers overstappen van boekhouder?

Er is een emotioneel aspect betrokken bij een eventuele overstap. U heeft al jarenlang een goede band met de huidige professional en vind het moeilijk om afscheid te nemen! Overstappen van boekhouder, accountant of fiscalist is nooit leuk.

Het feit dat ondernemers willen overstappen komt vaak voort uit de volgende punten:
- De professional is te duur;
- De professional is te druk of te laat;
- De professional maakt fouten;
- De professional is niet proactief; 
- De professional communiceert niet genoeg of onvoldoende;
- De professional groeit niet mee.

Ook komt het vaak voor dat uw bedrijf groeit en complexer wordt, bijvoorbeeld als u van een eenmanszaak overgaat tot een BV. Bij eenmanszaken zijn de belastingzaken relatief eenvoudig, bij een BV zijn er naast de gebruikelijke verplichtingen ook andere administratieve verplichtingen. Denk aan winstbelasting of de verplichte jaarrekening. 

Inventariseren welke wensen u stelt aan uw nieuwe boekhouder of accountant

Wanneer ondernemers een nieuwe accountant of boekhouder in willen huren voor het uitbesteden van de financiële administratie, zijn enkele verbeteringen die u zou kunnen wensen:

 • De ondernemer wil groeien;
 • De ondernemer zoekt een sparringpartner die 'meedenkt;'
 • Een boekhouder of accountant dat qua grootte aan de behoefte van de ondernemer voldoet;
 • Betere verhouding tussen prijs en kwaliteit;
 • Betere bereikbaarheid van de nieuwe boekhouder/ accountant;
 • Het niet meer willen zijn van een 'nummertje;'
 • Persoonlijke aandacht en begeleiding;
 • Boekhoudsoftware van de nieuwe partner die beter aansluit bij de bedrijfsvoering.

In 4 simpele stappen een nieuwe boekhouder

Overweegt u om een andere boekhouder te nemen en vraagt u zich af hoe zo een overstap werkt? Hieronder leggen we in 4 eenvoudige stappen uit hoe dit bij Boekhouderloket.be werkt.

 1. Contact opnemen: vraag gratis en vrijblijvend 3 offertes aan van boekhouders bij u in de buurt door ons formulier in te vullen.
 2. Validatie van uw aanvraag: wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op om de aanvraag te bespreken zodat we uw wensen en behoeften duidelijk in kaart kunnen brengen. Op basis hiervan gaan wij op zoek naar de meest geschikte boekhouders uit ons grote landelijke netwerk.
 3. Persoonlijk gesprek met boekhouders: wij vragen u om het aanbod van alle drie de boekhouders te overwegen en op basis hiervan een weloverwogen keuze te maken.
 4. Evaluatie: na verloop van tijd nemen we contact met u op om te evalueren of u een samenwerking bent gestart met één van onze boekhouders en of alles naar wens is verlopen.

Uit eigen ervaring weten wij dat er veel ondernemers zijn die jaarlijks te veel betalen voor het onderhouden van de boekhouding en administratie. Maak altijd duidelijke en eerlijke afspraken over de kosten van de boekhouder. Twijfelt u over overstappen en wilt u vrijblijvend en kosteloos drie verschillende offertes van financiële professionals die aansluiten aan uw wensen ontvangen ter vergelijk? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in!

De overstap naar een nieuwe financiële professional gaat heel snel! Binnen twee weken kan een volledige overstap voltooid zijn. Het belangrijkste aan wel of niet overstappen is natuurlijk het feit dat de groei van het bedrijf voorop staat. Ons advies is in ieder geval dat u zich niet moet weerhouden door twijfels over het proces. Dit proces is namelijk veilig, goedkoop en snel!

Kom in contact met drie professionele boekhouders

Indien u een goed vergelijk in financiële professionals die aan uw wensen voldoen wenst, helpt Boekhouderloket.be u graag verder door u gratis en vrijblijvend te koppelen aan drie van onze partners. Vul ons aanvraagformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

Tel: +092 98 01 79
Mail: info@boekhouderloket.be