Wanneer overstappen van eenmanszaak naar VOF?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 20-01-2022

Als zelfstandige heeft u gekozen voor een eenmanszaak. Dit ging gemakkelijk en snel en er is relatief minder veel administratief werk voor nodig dan bij andere ondernemingsvormen. Nu begint uw bedrijf echter te groeien, waardoor u zich gaat afvragen of u niet beter de overstap kunt maken naar een vennootschap onder firma (VOF). Wat zijn de verschillen tussen een eenmanszaak en een VOF? Wat komt er kijken bij het omvormen van een eenmanszaak naar VOF? Deze vragen behandelen we in dit artikel.

» Verschil tussen eenmanszaak en VOF
» Waarom overstappen naar VOF
» Eenmanszaak omvormen naar VOF
» Vanaf welk bedrag is de overstap naar vennootschap interessant?

Verschil tussen eenmanszaak en VOF

Bij een eenmanszaak is er één eigenaar die centraal staat, bij een vennootschap (VOF) zijn er minstens twee oprichters. Twee of meer personen sluiten samen een contract af dat ze de onderneming met een specifiek doel oprichten. Dit doel bestaat uit één of meerdere activiteiten die vermogensvoordeel opleveren. Bij het oprichten van een VOF kan de inbreng bestaan uit geld, arbeid of goederen. Op deze manier kan er een evenwichtige verdeling van inbreng en van het vennootschapsvermogen worden gemaakt. Hieronder meer over de verschillen tussen de twee en waarom het geen slecht idee is om een VOF te overwegen.


verschil eenmanszaak en vof

Waarom overstappen naar VOF?

De inkomsten worden volgens de tarieven van de personenbelasting (PB) belast: hoe meer winst u maakt, hoe meer belasting u moet betalen. Als uw bedrijf groeit en uw omzet toeneemt, is het verstandig om de overstap te maken naar een vennootschap volgens de fiscaal gunstigere tarieven. De belastingschijven liggen voor eenmanszaken een stuk hoger dan in de vennootschapsbelasting. Al zeker voor bijberoepers ligt het belastingpercentage hoog. Het kost in het begin wel wat, maar die kosten verdient u al snel weer terug. 

Er zijn ook verschillende juridische redenen om over te gaan tot een vennootschap. Het privévermogen en bedrijfsvermogen is bij een VOF van elkaar gescheiden, dit is bij een eenmanszaak niet het geval. U bent er zelf persoonlijk aansprakelijk voor als er iets fout gaat me de eenmanszaak, bij de meeste VOF’s is dit niet het geval. Bij een VOF is iedere vennoot verantwoordelijk voor het bedrijf en de eventuele schulden, ook al zijn de schulden door een andere vennoot dan uzelf gemaakt. 

Een veel voorkomende reden de eenmanszaak te veranderen naar VOF is dan ook omdat iemand nauw is gaan samenwerken met een (zaken)partner. Als u gaat samenwerken met een beste vriend, echtgenoot of een goede werkrelatie dan wilt u waarschijnlijk liever de winst en het eigendom van de zaak verdelen. In een VOF kunnen ondernemers hun krachten bundelen en de winsten en verliezen van het bedrijf delen. Er zijn partners die financieel kunnen bijspringen, in plaats van dat u alleen uw eigen geld heeft om te investeren. Bij het starten van een bedrijf weet u vooraf niet hoe het allemaal gaat lopen. Het is belangrijk om zaken te doen met partners die u kunt vertrouwen, zeker als u voor zijn of haar handelingen in privé aansprakelijk kunt worden gesteld.

Eenmanszaak omvormen naar VOF

Voor de overstap van een eenmanszaak naar vennootschap is het belangrijk dat u eerst uw omzet stimuleert en winst maakt. Voor het oprichten van een vennootschap onder firma heeft u geen akte via de notaris of een minimumkapitaal nodig. De vennoten zijn er wel aansprakelijk voor als de VOF failliet zou gaan, wat op zijn beurt dan ook weer leidt tot het faillissement van de vennoten. 

Er bestaan verschillende soorten vennootschapsvormen. Eerder waren er zestien verschillende vormen, waarvan de bekendste: BVBA, EBVBA, NV, VOF, CommV, Comm. VA, CVBA en CVOA. Sinds de invoering van het vennootschapsrecht in 2019 bestaan er nog vier basisvormen van vennootschap:

  • Naamloze vennootschap (NV)
  • Besloten vennootschap (BV)
  • De maatschap
  • Coöperatieve vennootschap (CV)

De vennootschap onder firma en CommV blijven echter als uitzondering bestaan als specifieke vormen van een maatschap waarbij rechtspersoonlijkheid geldt. Win altijd eerst advies in bij een accountant of boekhouder om een weloverwogen keuze te maken.

Vanaf welk bedrag is de overstap naar vennootschap interessant?

Het hangt af van uw specifieke situatie wanneer het voordelig is om over te gaan tot een VOF. Aan de hand van onderstaand voorbeeld van Belfius.be proberen we wat meer opheldering te geven. In de tabel is voor vijf verschillende inkomens vóór fiscale en sociale lasten, uitgerekend hoeveel er netto zou overblijven bij zowel een eenmanszaak als een vennootschap. Bij de vennootschap gaat het om het netto-inkomen op grond van de zaakvoerder en vennoot, nadat de vennootschap een bezoldiging van 36.000 euro heeft toegekend en ook het saldo van de winst als dividend heeft uitbetaald.

Inkomen vóór fiscale en sociale lasten Netto-inkomen eenmanszaak Netto-inkomen vennootschap
40.000 euro 20.717 euro 18.689 euro
60.000 euro 28.386 euro 26.652 euro
75.000 euro 34.311 euro 43.876 euro
100.000 euro 45.425 euro 47.639 euro
125.000 euro 56.987 euro 60.402 euro
In dit voorbeeld verschillen de netto-inkomsten van een eenmanszaak en vennootschap zoals u ziet aanzienlijk. Vooral boven de 125.000 euro is het verschil tussen beiden groot.

Ook interessant:

Hulp nodig bij het maken van de overstap naar VOF?

Wilt u uw eenmanszaak stopzetten en een VOF oprichten? Daar komen belangrijke beslissingen op financieel, fiscaal en wettelijk gebied bij kijken die van invloed zijn op uw privévermogen. De overstap brengt risico’s met zich mee, daarom is een goed advies nooit verkeerd. Daar kan Boekhouderloket u bij helpen. Onze ervaren boekhouders of accountants gaan met u na hoe haalbaar uw project is en bieden de gepaste oplossingen voor uw situatie. Laat uw aanvraag achter via ons formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw wensen te bespreken. 

Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd contact opnemen via telefoon of e-mail:
Tel: +092 98 01 79
Mail: info@boekhouderloket.be