Wanneer overstappen van VOF naar BV?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 28-04-2022

Is uw onderneming aan het groeien? Neemt de omzet toe en wordt de bedrijfsvoering ingewikkelder? Voor veel ondernemers die samen in een VOF zitten is het interessant om de overstap te maken naar een BV. Weet u niet zeker of een BV iets voor u is? Of wilt u graag meer weten over wat er zoal komt kijken bij het overstappen van een VOF naar een BV? Lees dan snel verder! In dit artikel bespreken we wat de verschillen tussen een VOF en BV zijn, waarom u een BV zou moeten overwegen en hoe u een BV opricht.

In dit artikel:
» Verschil tussen VOF en BV
» Waarom overgaan tot BV?
» VOF overzetten naar BV - hoe richt je een BV op?
» Wat moet er nog gebeuren na de omzetting?

Verschil tussen VOF en BV

De grootste verschillen tussen een VOF en BV zitten in de oprichting, aansprakelijkheid, de hoogtes van de belastingen en de overdraagbaarheid. De laatste drie genoemden bespreken we later in het artikel. Bij een vennootschap (VOF) zijn er minstens twee oprichters die samen een contract afsluiten. Ze richten de VOF op met een specifiek doel. Inbreng van een vennoot kan bestaan uit geld, arbeid of goederen, het maakt niet uit wie hoeveel van wat inbrengt, zolang alles in verhouding staat met elkaar zodat er een evenwichtige verdeling is.

Bij een besloten vennootschap (BV) worden de aandelen van het bedrijf verdeeld over een besloten groep aandeelhouders die allemaal voor een deel eigenaar zijn van het bedrijf. De aandeelhouders geven zelf leiding aan het bedrijf of stellen hiervoor een bestuur aan. Bij een naamloze vennootschap (NV) daarentegen zijn de aandelen vrij verhandelbaar en kan iedereen aandeelhouder worden van het bedrijf.




Alt tekst hier

Waarom overgaan tot BV?

Er zijn drie grote redenen waarom u zou moeten overwegen om over te stappen naar een BV rechtsvorm. Ten eerste bent u met een VOF 100% aansprakelijk voor uw privévermogen en voor de eventuele schulden van uw onderneming. Deze zaken worden bij een BV wel van elkaar gescheiden. Al zeker als u werkt in een risicovollere branche, dan wilt u die persoonlijke aansprakelijkheid liever niet. U kunt dan beter kiezen voor een BV-structuur, omdat risico’s beperkt zullen blijven. 

Een andere veel voorkomende reden is het spreiden van belastingdruk middels een BV. In sommige gevallen is het voordeliger om een BV op te starten. Met een VOF kunt u wellicht profiteren van startersvoordelen, maar zodra de winst van uw bedrijf hoger wordt (vanaf circa 100.000 euro per jaar) dan bent u een stuk voordeliger uit met een BV-structuur. U moet dan inkomstenbelasting betalen over de gehele winst. Het tariefvoordeel wat u behaald is groter dan het voordeel dat u met belastingvoordelen zou halen bij een VOF-structuur. 

De derde reden is dat het eenvoudiger is om het bedrijf over te dragen of te verkopen als BV-structuur. Bent u als startende ondernemer afhankelijk van extra investeerders en kapitaal? Dan is een BV wellicht een betere optie voor u dan een VOF. Met een BV is de verdeling van het eigendom makkelijker te regelen. En aangezien u niet persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld is dat voor een investeerder aantrekkelijker.

VOF overzetten naar BV - hoe richt je een BV op?

Een VOF oprichten gaat een stuk eenvoudiger dan het oprichten van een BV. Bij een BV zijn er meer wettelijke eisen waaraan u moet voldoen, zoals een notariële akte. U heeft een verslag over omzetting nodig, deze worden vaak door een gecertificeerd accountant opgemaakt en afgeleverd aan de notaris. Het is een groot voordeel dat er geen startkapitaal verplicht is bij de oprichting van een BV. Praktisch behoudt u het Btw-nummer en andere identiteitsgegevens bij de overstap. Ook de rechtspersoonlijkheid blijft u houden. 

De oprichtingsakte van een BV moet onder andere de volgende zaken benoemen:

  • De oprichtingskosten.
  • Het aanvangsvermogen;
  • Het begin en einde van het betreffende boekjaar;
  • De inbrengen in natura, de aandelen die tegen iedere inbreng is uitgegeven;
  • De inbrengen van de oprichters;
  • De namen en woonplaats van de oprichters;
  • Het e-mailadres en de website van de BV;
  • Het vestigingsadres;
  • De aanduiding van het gewest;
  • De naam van de BV en de rechtsvorm;

Onze deskundige boekhouders of accountants helpen u graag bij het compleet maken van de akte.  

Wat moet er nog gebeuren na de omzetting?

Het is belangrijk dat er altijd goed gecommuniceerd wordt over de omzetting van een VOF naar een BV met uw aandeelhouders. Uw relaties en klanten moeten op de hoogte worden gebracht. Daarnaast adviseren wij om een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten tussen de vennoten die in het voormalige VOF zaten en die na de omzetting aandeelhouders zijn geworden. Tot slot is het naast een notariële akte ook verplicht om een financieel plan op te stellen. Het financieel plan bewijst op die manier de leefbaarheid van uw BV gedurende de eerste twee jaren. De inhoud van dit financiële plan staat wettelijk vastgelegd. Na afronding laat de notaris uw BV publiceren in het Belgisch Staatsblad en bezorgt hij u uw ondernemingsnummer.

Ook interessant:

Hulp nodig bij het maken van de overstap naar BV?

Elke situatie is anders en een weloverwogen keuze kan het best worden gemaakt door een vakkundige specialist. Onze fiscale en financiële specialisten helpen u graag bij het omzetten van uw organisatierechtsvorm en het opstellen van het verplichte financieel plan. Vraag gratis en vrijblijvend drie offertes bij u in de buurt aan via ons formulier, we gaan zo snel mogelijk voor u aan de slag!

Heeft u nog vragen? Of heeft u advies nodig? Stuur gerust een mailtje of bel via:
Tel: +092 98 01 79
E-mail: info@boekhouderloket.be