Vind je boekhouder voor
Accountantsverklaring

Vind je boekhouder voor
Accountantsverklaring

Wilt u een accountantsverklaring aanvragen?

Als uw onderneming groeit dan wordt ook de boekhouding een stuk complexer. Bijhouden van alle facturen en bonnetjes kan een grote tijdrovende klus zijn. De meeste ondernemers voelen niet de behoefte om zelf veel tijd te spenderen aan de financiële administratie. Ondernemers schakelen daarom vaak een accountant in om de boekhouding en administratie te controleren. Een accountant controleer de financiële status van een onderneming door middel van een accountantsverklaring. Een accountantsverklaring is een verplichting waar niet veel ondernemers op zitten te wachten. Toch is het belangrijk dat dit goed gebeurt zodat u niet achteraf nog problemen krijgt met de FOD of andere instanties. Maar wat is een accountantsverklaring eigenlijk? Welke type accountantsverklaringen zijn er? Wat zijn de kosten van een accountantsverklaring en wanneer heb ik een accountantsverklaring nodig? U leest het hieronder.

In dit artikel staan de antwoorden op volgende vragen:

» Wat is een accountantsverklaring?
» Welke soorten accountantsverklaringen zijn er?
» Wie mag een accountantsverklaring opstellen?
» Wanneer is een accountantsverklaring verplicht?
» Wat kost een accountantsverklaring?
» Voorbeeld van offertes samenstellingsverklaring
» Voorbeeld van offertes beoordelingsverklaring
» Voorbeeld van offerte controleverklaring

Wat is een accountantsverklaring?

De meeste ondernemers laten ieder jaar een jaarrekening opstellen. Om er zeker van te zijn dat de jaarrekening aan alle criteria voldoet heeft u een accountantsverklaring nodig. Een accountantsverklaring is een verklaring door een gecertificeerde accountant of registeraccountant waarmee u aantoont dat de jaarrekening aan de wettelijke eisen voldoet. Met een accountantsverklaring voorkomt u problemen met de FOD of andere instanties.

Welke soorten accountantsverklaringen zijn er?

Er zijn drie soorten accountantsverklaringen, namelijk:

  1. Samenstellingsverklaring
  2. Beoordelingsverklaring
  3. Controleverklaring

Klik hierboven op de betreffende verklaring voor meer informatie over wat de verklaringen inhoudt, voor wie deze geschikt is en waarin deze van de andere verklaringen verschilt.

type accountantsverklaring

Wie mag een accountantsverklaring opstellen?

De samenstellingsverklaring is de makkelijkst af te geven verklaring. De samenstellingsverklaring mag zowel worden samengesteld door een accountant als door een gecertificeerd boekhouder. Hierbij wordt de jaarrekening door de boekhouder of accountant samengesteld. Bij een beoordelingsverklaring en controleverklaring moet de opdracht uitgevoerd worden door een gecertificeerde accountant.

Wanneer is een accountantsverklaring verplicht?

Zelfstandige ondernemers zijn verplicht om de administratie van hun onderneming goed op orde te hebben. In België is een accountantsverklaring echter niet voor iedere ondernemer verplicht. Bij een besloten vennootschap (BV) is de wet- en regelgeving strenger dan bij een vof of eenmanszaak. Bij een BV is het verplicht om ieder jaar een goedgekeurde accountantsverklaring te hebben. Enkel middelgrote en grote rechtspersonen in België moeten verplicht een accountantsverklaring hebben. 

Wat kost een accountantsverklaring?

Een accountantsverklaring wordt door een gecertificeerde accountant afgegeven die staat ingeschreven in het openbaar register van het Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants. De geschatte kosten voor een accountantsverklaring liggen tussen de circa  € 1.000,- en € 4.000,-. De kosten van een accountantsverklaring zijn afhankelijk van het type verklaring dat benodigd is (beoordelings-, controle- of samenstellingsverklaring). Omdat accountants verplicht zijn om een dossier op te stellen zijn er altijd minimumkosten aan een verklaring verbonden. Een AA-accountant kost circa 70 euro per uur, terwijl een RA-accountant meestal start bij een tarief van 150 euro per uur.

De samenstellingsverklaring is de goedkoopste verklaring. De meest uitgebreide verklaring is de controleverklaring en deze is vaak ook het duurste. De controleverklaring is verplicht wanneer uw onderneming aan diverse eisen voor een controleverklaring voldoet.

Vraag eenvoudig en snel een accountantsverklaring aan via onze accountants voor:

  • Voor klein zakelijk: minder dan 250.000 euro omzet p. jaar
  • Voor MKB: 250.000-5.000.000 euro omzet p. jaar
  • Voor grootzakelijk: meer dan 5.000.000 omzet p. jaar

Voorbeeld van offertes samenstellingsverklaring

Voorbeeld 1:
Bedrijfsvorm: BV
Omzet: 150.000
Taken: Opstellen jaarrekening en samenstellingsverklaring
Aantal mutaties per maand: 20
Geschatte kosten: 800 euro

Voorbeeld 2:
Bedrijfsvorm:  Stichting
Omzet: 800.000 euro
Taken: Opstellen jaarrekening en samenstellingsverklaring
Aantal mutaties per maand: 50
Geschatte kosten: 2000 euro

Voorbeeld van offertes beoordelingsverklaring

Voorbeeld 1:
Bedrijfsvorm: VOF in de bewindvoering
Omzet: 125.000 euro
Taken: Opstellen beoordelingsverklaring 
Aantal mutaties per maand: 30
Geschatte kosten: 1750 euro

Voorbeeld 2: 
Bedrijfsvorm: Stichting
Omzet: 300.000 euro
Taken: Opstellen beoordelingsverklaring
Aantal mutaties project: 250
Geschatte kosten: 3000 euro

Voorbeeldofferte van controleverklaring

Bedrijfsvorm: B.V.
Omzet: 18 miljoen euro
Taken: Uitvoeren van de audit
Aantal mutaties per maand: 500
Geschatte kosten: 20.000 euro

Heeft u een accountantsverklaring nodig? Wij brengen u in contact met 3 accountants bij u in de buurt die 100% vrijblijvend een offerte uit zullen brengen. Op basis van die offertes kiest u zelf de accountant die het best bij u past. Vraag hieronder uw gratis offertes aan. 👇