Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zelfstandige in 2024?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 20-12-2021

Van plan om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, maar heeft u nog geen idee welk uurtarief u kan vragen? U bent niet de enige. Het aantal nieuwe jonge ondernemers in België neemt ieder jaar flink toe. Het vaststellen van het uurloon als zelfstandige is één van de lastigste dingen bij het beginnen voor uzelf. Wij helpen u op weg met een aantal tips en tricks om het uurtarief te bepalen voor zelfstandige ondernemers. 

Op deze pagina:

Bereken gewenste jaarinkomen

Het is belangrijk om met uw uurtarief niet te hoog te gaan zitten, want dan schrikt u misschien klanten af. Echter, als u te laag gaat zitten, dan maakt u te weinig omzet en komt u niet goed rond. Begin voor u het uurtarief gaat vaststellen daarom eerst eens met het uitrekenen van uw gewenste jaarinkomen. Bereken eerst alle zakelijke kosten en kijk daarna hoeveel u iedere maand moet overhouden om in uw levensonderhoud te voorzien. Houd daarbij rekening met niet alleen noodzakelijke uitgaven, maar ook aan sparen en leuke uitgaven (vakanties, uitjes, etentjes). Hieronder gaan we in op onkosten waar u rekening mee moet houden bij het maken van een begroting als zelfstandige.
uurtarief zelfstandige

Verschillende soorten onkosten berekenen

Bij het starten van een eigen bedrijf, zoals de start van een BV of eenmanszaak, moet u rekening houden met extra kosten. Zo weet u precies wat u op zakelijk gebied allemaal uitgeeft of in de toekomst nog gaan uitgeven. We hebben de meest voorkomende onkosten voor u op een rijtje gezet.

  • Administratiekosten
    Als u ervoor kiest om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder, of om gebruik te maken van een boekhoudpakket, dan zult u de kosten hiervan in het uurtarief moeten verwerken. Deze kosten komen namelijk iedere maand of ieder jaar terug.
  • Huisvestingskosten
    Huurt u een kantoorpand of een andere ruimte? Dan moet u rekening houden met deze kosten, omdat u deze terug zal moeten verdienen met de omzet die u maakt. Houd een deel van uw inkomsten hiervoor apart.
  • Telefoonkosten en internet
    Als ondernemer kunt u niet zonder telefoon en internet. Misschien moet u vaak bellen vanuit het buitenland tegen hoge kosten. Vaak gaan klanten er al vanuit dat deze kosten in uw uurtarief verwerkt zitten, waardoor uw gemaakte uren en kosten hoger komen te liggen dan dat u vooraf had berekend. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken met uw klanten over de verwachte extra kosten. Houd geld apart voor uw telefoon- en internetabonnement.
  • Vervoerskosten
    Voor sommige klanten zult u de nodige kilometers moeten afleggen. Dit kan per auto of per openbaar vervoer. Maak een schatting van deze kosten en neem ze mee in uw begroting. Daarnaast adviseren we een zakelijke rekening af te sluiten, waarin u alle zakelijke uitgaven gesplitst houdt van de privé-uitgaven. Het afsluiten van een zakelijke rekening geeft u meer inzicht in de financiële gesteldheid van uw bedrijf.
  • Marketing- en advertentiekosten
    Voor uw acquisitie en het uitbreiden van de klantenkring maakt u waarschijnlijk gebruik van marketing of advertenties. Adverteren is een goede manier om snel meer leads en klanten te genereren. Verwerk de kosten van de marketing- en advertentiekosten in uw uurtarief als u hier structureel mee werkt.
  • Verzekeringen / pensioenregeling
    Als zelfstandig ondernemer bent u zelf geheel verantwoordelijk voor zaken als arbeidsongeschiktheid, ziekte en uw pensioen. Bekijk hoeveel u betaalt voor verschillende premies en verwerk dit in uw uurtarief.
  • Cursussen of opleidingen
    Om uw kennis over uw vakgebied op peil te houden kunt u ervoor kiezen om regelmatig cursussen of opleidingen te volgen. Op deze manier blijft uw dienst kwalitatief sterk en kunt u de klant op de best mogelijke manier blijven adviseren. Verwerk ook deze kosten in uw uurtarief.
  • Inventaris
    Onder inventaris vallen alle spullen die u nodig heeft voor uw onderneming. De spullen zijn nodig om de dienst of goederen te kunnen blijven leveren. Denk aan voorraden, computers om mee te werken, meubilair, enzovoorts.

De boekhouders in ons netwerk geven u graag fiscale tips, zoals welke aftrekposten voor zelfstandigen relevant zijn en onder welke fiscale verplichtingen u valt als zelfstandig ondernemer.

Tip: maak ook een apart potje voor belastinguitgaves, zoals de inkomstenbelasting.

Hoeveel uur wilt u werken?

Als we even uitgaan van een gemiddeld fulltime werkjaar, dan komt u uit op 260 werkdagen. Houd er rekening mee dat u op sommige dagen ook administratie moet bijwerken of naar uw klanten moet reizen. Uren die u steekt in het reizen of in de boekhouding kunt u niet zomaar doorberekenen aan klanten of aan uw opdrachtgever. Maak daarom ook een schatting van de niet-declarabele uren, zoals reistijd, acquisitie, administratie en het (verder) ontwikkelen van uw product of dienst. Als startende zelfstandige heeft u waarschijnlijk niet het hele jaar door volgeboekt met opdrachten, schat daarom de declarabele uren iets lager in aan het begin. Op deze manier kan het later alleen maar meevallen.
uurtarief zelfstandige

Tips uurtarief bepalen zelfstandige

 

  • Praten met andere ondernemers: vraag andere ondernemers hoe zij onderhandelen en hoeveel zij vragen voor een bepaalde service, zo krijgt u een beter beeld van welke tarieven realistisch zijn.
  • Werk met een flexibel tarief: reken bijvoorbeeld voor een spoedopdracht een hoger tarief en geef bij langere, vaste opdrachten iets van korting. Het tarief mag best variëren afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van een opdracht.
  • Oefen het onderhandelingsgesprek: onderzoek goed wie u tegenover zich heeft zitten en wat jullie gezamenlijke belang is. Praat niet enkel over geld, maar vooral over de voordelen van de samenwerking. Door dit te oefenen met vrienden of familie zult u een stuk verzekerder het onderhandelingsgesprek ingaan.
  • Start niet met een te laag uurtarief: het klinkt misschien logisch om een lager tarief in het begin te hanteren omdat u pas net bent gestart, maar pas op dat u geen té laag tarief neemt. Het liefst verhoogt u ieder jaar het uurtarief een beetje, maar als u heel laag begint, wordt het lastig om hogerop te gaan.

Schakel hulp in van een ervaren boekhouder of accountant

We hebben nog een laatste tip, namelijk om een ervaren boekhouder of accountant in te schakelen die u helpt met de gehele boekhouding. Zo houdt u meer tijd over voor het ondernemen en weet u zeker dat de administratie foutloos wordt uitgevoerd. Ook kan hij of zij u adviseren bij het bepalen van een geschikt uurtarief. Vul onderstaand aanvraagformulier in en kom in contact met tot drie verschillende boekhouders of accountants bij u in de buurt! Onze service is geheel gratis en vrijblijvend voor u als (startende) ondernemer.