Vind je boekhouder voor
E commerce

Vind je boekhouder voor
E commerce

Boekhouder voor e-commerce of webshop

Als webshopeigenaar of e-commerce ondernemer bent u continu bezig met het onderhouden van de webshop en het te woord staan van klanten. Om daar ook nog de volledige boekhouding naast te doen is voor veel ondernemers erg druk. Webshop administratie is gelukkig voor een groot deel geautomatiseerd, denk aan het versturen van rekeningen of facturen. Toch is de boekhouding vaak erg groot, met veel transacties per dag. Ook hebben webwinkels te maken met verschillende btw-tarieven voor producten en krijgen ze te maken met regelingen voor buitenlandse betalingen. Onze boekhouders adviseren en ondersteunen u hier graag bij. Hieronder gaan we er verder op in waarom een e-commerce boekhouder nemen belangrijk is en hoe wij u hiermee kunnen helpen.

Op deze pagina:

Boekhouders met ervaring in de e-commerce

Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijk netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten met jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we boekhouders beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren. U vindt eenvoudig een boekhouder die veel ervaring heeft in de e-commerce met verschillende marktplaatsen. Een expert die weet waar u het over heeft werkt wel zo prettig, huur daarom een boekhouder voor e-commerce in bij Boekhouderloket.be om zeker te zijn van de juiste kwaliteit en service.


boekhouder webwinkel

Belang van goede boekhouding voor webshops

Ondanks dat een webshop wat betreft financiële kosten minder complex is dan een winkel in een fysieke ruimte, is het ook bij een webwinkel ontzettend belangrijk om de boekhouding in orde te hebben. Een nauwkeurige boekhouding is volgens de wet verplicht en geeft u bovendien meer inzicht in de financiële gezondheid van uw e-commerce onderneming. Wij begrijpen al te goed dat de boekhouding voor een webshop anders in elkaar steekt dan de boekhouding voor een traditionele winkel. Zo kunt u bijvoorbeeld over de grens leveren waardoor u met verschillende btw-regels te maken krijgt. Ook hangt het af van uw product of dienst aan welke btw-regels u bent verbonden. Voor online betalingen maakt uw webshop waarschijnlijk gebruik van verschillende banken, dan is het handig om de betalingen in batch te ontvangen. Onze deskundige boekhouders helpen u hier graag bij!

Btw-aangifte doen bij webshops

De verkopen en aankopen die u met uw webshop doet beslissen niet alleen uw omzet en winst, maar ze bepalen ook wat u aan de FOD moet betalen. Over alle transacties wordt btw berekend, daar is de FOD geïnteresseerd in. Het verschil tussen de inkomende en de uitgaande btw is wat u uiteindelijk moet afdragen, of terugkrijgt, van de FOD. Over bepaalde inkopen is geen btw verrekend, zoals bij internationale transacties. Als webshop wordt al snel over de grens geleverd, waardoor u te maken krijgt met verschillende btw-tarieven, vrijstellingen en andere administratieve zaken. Onze boekhouders zijn hiervan op de hoogte en adviseren u graag. Als u uw boekhouding goed bijhoudt, dan heeft u ieder kwartaal met slechts een paar klikken inzicht in de hoeveelheid btw die u moet betalen of terugkrijgt van de FOD.

Rechtsvorm in de e-commerce: eenmanszaak, vof of bv?

De rechtsvorm is de juridische vorm van iedere onderneming. Dit betekent dat de rechtsvorm beslist hoe het zit met de hoogte van de aansprakelijkheid en welke belasting wordt afgedragen door de onderneming en/of eigenaren. Bij het opzetten van een e-commerce onderneming zijn een eenmanszaak, vof of bv de meest voor de hand liggende opties. Hieronder leggen we kort de verschillen uit tussen een eenmanszaak/vof en bv en vertellen we waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een rechtsvorm voor uw e-commerce.

Risico en (beperkte) aansprakelijkheid

In tegenstelling tot een bv zijn een eenmanszaak en vof geen rechtspersonen. Dit houdt in dat u als eigenaar van een eenmanszaak/vof persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Schuldeisers van uw eenmanszaak/vof kunnen dus aanspraak doen op uw privébezit. Een bv is wèl een rechtspersoon, waardoor de bv aansprakelijk is voor schulden die zijn gemaakt, en niet de eigenaar zelf. Als een bv failliet gaat dan bent u als bestuurder (in principe) niet aansprakelijk.

Belastingvoordeel

Daarnaast zit er een groot verschil wat betreft de belastingtechnische aspecten tussen een eenmanszaak/vof en bv. Vooral in de eerste jaren van uw onderneming kan het voordeliger zijn om een eenmanszaak/vof te kiezen omdat deze onder inkomstenbelasting box 1 vallen. Hierdoor heeft u recht op fiscale aftrekposten zoals de startersaftrek en ondernemersaftrek. Ook heeft u recht op de MKB-winstvrijstelling. Pas na verloop van tijd als er grote winsten worden geboekt dan is het verstandig om over te gaan tot een bv. Benieuwd wanneer u de overstap van eenmanszaak of vof naar bv moet maken? Ga in overleg met een deskundige boekhouder. De boekhouders in ons netwerk hebben veel ondernemingen met een overstap van rechtsvorm geholpen. 

Starten met een webshop

Een andere reden waarom een eenmanszaak of vof een beter uitgangspunt is om uw webshop te beginnen is omdat de oprichtingskosten laag zijn en het redelijk eenvoudig is om een eenmanszaak/vof op te richten. U hoeft zich enkel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel tegen een eenmalig bedrag van € 50,-. De oprichting van een bv is een stuk ingewikkelder, hier is ook bijvoorbeeld een notariële akte voor nodig. De procedure is langer en de notaris moet ook worden betaald. Ook krijgt u bij een bv te maken met het verplicht opstellen van jaarrekeningen. 

Dropshipping: wat is het en hoe start ik ermee?

Als (startende) ondernemer binnen de e-commerce heeft u de term dropshipping vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat betekent het en hoe begin je ermee? Dropshipping is een vorm van e-commerce waarbij ondernemers producten in hun webshop aanbieden die zij niet zelf op voorraad hebben. De dropshipper bestelt het product bij de fabrikant of groothandel en verstuurt het vervolgens naar de klant.Dropshipping boekhouder

Hoe start ik als dropshipper?

Waar u als eerste op moet letten bij het starten als dropshipper is het kiezen voor een goede aanbieder. De fabrikant of groothandel beslist uiteindelijk het succes van het gehele proces. Het ligt aan de groothandel of de fabrikant hoe snel producten bij de klant worden geleverd en in welke staat. Zaken om op te letten bij een aanbieder zijn:

  • Een uitgebreide catalogus aanbieden: controleer of er geen inbreuk op bestaande auteursrechten wordt gemaakt!
  • Synchronisatie-mogelijkheden voor bestellingen, voorraad, catalogus, etc.
  • Klantenservice en voorwaarden
  • Verzendmogelijkheden

Tip: bestel vooraf zelf een product en test het. Zo ervaart u de klantbeleving bij de aanbieder.
 

Voor welke sectoren is dropshipping geschikt?

Dropshipping is voor ontzettend veel type ondernemingen mogelijk. Een tweetal ideeën zijn:

Online marktplaatsen
Denk aan marktplaatsen zoals Bol.com of het groeiende Amazon. Hier maakt een groot aantal retailers gebruik van. Het grote voordeel van dit bedrijfsmodel is dat er een grote frequentie van klanten is wat ervoor zorgt dat uw aangeboden producten door een groot aantal kopers wordt gezien.
Webwinkel
Dit bedrijfsmodel wordt het meest gekozen, omdat het een goede optie is voor een e-commerce-bedrijf. Handmatige werkzaamheden worden tot een minimum beperkt als gevolg van de synchronisatie van de webshop met de aanbieder van dropshipping.

Let op: om te verkopen via deze marktplaatsen moet er wel een provisie worden betaald of soms zelfs een maandelijks bedrag. Let er daarnaast op dat u zich moet houden aan de voorwaarden van de betreffende marktplaats. Als u bijvoorbeeld via Amazon verkoopt, kan het zo zijn dat bepaalde producten niet verkocht mogen worden. De beperkingen van productcategorieën verschillen sterk per land.

Dropshipping kent verschillende voor- en nadelen, zo is er weinig startkapitaal nodig om een webshop te starten, maar kunt u wel maar weinig invloed uitoefenen op de klanttevredenheid. Toch heeft dropshipping veel potentie om een groot aantal klanten te winnen en een goede omzet te realiseren. Het is ook een goede optie voor nieuwe ondernemers in de wereld van e-commerce.

Etsy boekhouding: waarop letten?

Het opzetten van een webshop bij Etsy gaat eenvoudig en snel. Administratief echter kan het nog weleens een uitdaging zijn bij een Etsy shop, daarom is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden. Denk aan buitenlandse btw en invoerrechten. Digitale producten worden automatisch van de juiste btw voorzien van de betreffende buitenlandse belastinginstanties. Bij digitale producten kunt u denken aan downloads zoals E-books of digitaal downloadbare CD). Ook gaat Etsy ervanuit dat u particuliere klanten heeft, dus als u een klant heeft die zelf ondernemer is (en dus btw-plichtig is), dan moet er ook een factuur worden gemaakt die aan bepaalde eisen voldoet. Het handigste is om een boekhoudprogramma aan te schaffen die hiermee om kan gaan. 

Vind een Etsy boekhouder

Etsy is een prachtig platform om op een laagdrempelige manier te verkopen. Wel kan het administratief ingewikkeld, waardoor de hulp van een boekhouder geen overbodige luxe is! Bij Boekhouders.nl hebben we een groot netwerk van boekhouders en administratiekantoren beschikbaar. Zo is er altijd wel een boekhouder bij u in de buurt met ervaring in webshops en buitenlandse btw-aangiftes. 

Tijd en kosten besparen met webshop boekhouding

Door digitaal te boekhouden via een online boekhoudprogramma of door boekhouding uit te besteden kunt u veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor u minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heeft u daarmee sneller de juiste cijfers die u aan uw accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haalt u de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor uw webshop er met gemak uit. Alleen al daarom kan het heel interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen. 

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de e-commerce, waardoor u als ondernemer kritisch dient te kijken naar uw manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van uw onderneming en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van uw bedrijf. Boekhouderloket.be helpt u graag bij het vinden van een geschikte webshop boekhouder die uw administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.

Ook interessant:

Webshop administratie uitbesteden

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wilt u geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen u graag!